WZ-etka

WP_20141207_001

Ciasto troszke zmodyfikowane przeze mnie:) Ja nie użyłam zadnego powidła gdyż wydawało mi sie ze ciasto bedzie lepsze,w oryginale masa była bez zelatyny-ja dla bezpieczeństwa dodałam zelatyne zeby masa była bardziej stabilna.Ciasto wyszło bardzo dobre wiec polecam do zrobienia :)

Skłaniki na ciasto:
6 jaj
szklanka cukru
jedna płaska łyzeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao
opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 szkl maki przennej

Zółtka utrzec z cukrem na puszysta mase ..ciagle uierajac dodawac stopniowo reszte składników- ciasto robi sie bardzo geste -wiec prosze sie nie przejmować. Białka ubic na szytwna piane i delikatnie dodac do ciasta-wymieszac,’
Ciasto podzielic na dwie czesci i wyłożyc do formy, Piec w 190 stopniach przez około 20 min.

Syrop:
sok z jednej cytryny
ze 3 łyzki wody
3 łyzki rumu badz spirytusu
kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszac ze soba. Woda powinna byc przegotowana.

Tak przyrzadzonym syropem napończować biszkopty.

Masa:
1 litr śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z cytryny
aromat waniliowy- parę kropel
3 łyzki zelatyny

Śmietanę ubić na szytwno, dodac cukier i reszte składników na końcu dodac rozpuszczona żelatyne ( dolac tyle wody zeby było pół szkalnki razem z zelatyna-ostudzic) Tak przygotowana mase wyłozyć na biszkopt i przykryć drugim blatem ciasta.

Polewa:
100g masła
3 łyzki kakao
3 łyzki wody
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy

Wszystkie składniki rozgrzać na kuchence i gotowac przez 5 min. Polewe goraca wylac na ciasto.

Reklamy

3 thoughts on “WZ-etka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s