Rolada z musem ajerkoniakowym

WP_20150426_018 (2)

Biszkopt:

4 jaja

2 zółtka

2 łyżki ciemnego kakao

10 dag cukru

10 dag mąki

5 dag mąki ziemniaczanej

4 łyżki rumu

pół łyzeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Z białek ubij pianę,wsyp cukier,ubij.Kolejno dodaj 6 zółtek i rum.Obie mąki przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wsyp do masy jajecznej i lekko wymieszaj. Ciasto wyłóz na wyłozona pergaminem blaszke. Piec ok 10 min (180st).Po upieczeniu wyłóz na wilgotna ściereczkę i usuń pergamin,zwiń w rolade ze ściereczka,

 

Masa:

200ml śmietany kremówki

cukier puder do smaku

kieliszek ajerkoniaku

zelatyna

 

Śmietanę ubij dodaj cukier do smaku, Nastepnie wlej ajerkoniak. Rozpuść zelatynę ( 2łyzeczki zelatyny zalej wrzaca woda i wymieszaj-ostudz) Żelatynę wlej do masy i wymieszaj.

Biszkopt rozwiń,posmaruj kremem i ponownie zwiń.Roladę ułóz szwem do dołu i polej całość czekolada.

WP_20150426_017

Reklamy

One thought on “Rolada z musem ajerkoniakowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s