Ciasta

Banoffee

Obłędnie kremowe, na lekkim biszkopcie, z dodatkiem kajmaku i świeżych bananów.Jeżeli lubicie Tiramisu myślę,że ciasto przypadnie Wam do gustu.

2016-01-09 11.53.58

Składniki:

biszkopt

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nasączenie: filiżanka herbaty earl grey (dodałam jeszcze 2 łyżki likieru bananowego)

krem

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masy kajmakowej (puszka 500g, pozostałą część masy zachować)

ponadto

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy (można zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny)
  • 3 banany
  • krakersy (ok.180g)
  • kakao do posypania

2016-01-09 11.54.592016-01-09 11.53.13

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Dno blachy o wymiarach 24×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C ok 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić i przygotować herbatę.

Krem:

Śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone.

W głębokim naczyniu umieścić kremówkę i mascarpone. Lekko przemieszać a następnie ubijać mikserem do uzyskania gęstego, jednolitego kremu. Dodać kajmak i ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

Śmietana:

Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i fixami ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Biszkopt nasączyć herbatą. Banany pokroić w plasterki (można skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały) i ułożyć na cieście.

Na banany wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć krakersy, a na nich rozsmarować pozostałą masę kajmakową.

Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.

Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić przynajmniej 3 godziny.

Przed podaniem oprószyć kakao.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s