Sernik czekoladowy

PicsArt_02-15-12.55.37

Składniki

Pyszny, puszysty , rozpływajcy  sie w ustach sernik. Intensywnie czekoladowy a zarazem delikatny. Polecam wszystkim zakochanym w czekoladzie.

CIASTO;

  • Kostka do pieczenia Kasia 125 g
  • mąka170 g
  • cukier50 g
  • kakao20 g
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • zóltka1 szt

PicsArt_02-15-12.59.03

 

 

 

 

PicsArt_02-15-12.57.26

 

Masa serowa;

  • ser trzykrotnie mielony1 kg ( najlepiej aby to był twaróg NIE z wiaderka)
  • Kostka do pieczenia Kasia 100 g
  • czekolada gorzka 100g
  • czekolada mleczna 200g
  • cukier250 g
  • jajka 6 szt
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • śmietana  22 %200 g
  • 1 budyń smietankowy

Krok 1

Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i mieszaj mikserem aż ciasto będzie wyglądało jak kruszonka. Nie zagniataj.

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy wsyp ciasto i ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12 minut w 180st.C

Krok 3

W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej Kasię i czekoladę. Wymieszaj na gładką masę.

Krok 4

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i na koniec śmietanę oraz budyń. Wszystko wymieszaj.

Krok 5

Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową, aby zabezpieczyć formę przed przedostaniem się wody do środka.

Krok 6

Masę przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do większej formy wypełnionej w 1/3 wodą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 160 st.C. Wystudź w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik odstaw na godzinę do lodówki.
Reklamy

3 thoughts on “Sernik czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s