Truskawkowy RAJ

Kochani ma dla Was szybki i pyszny przepis na „truskawkowy raj” ciasto wyszło obłędnie smaczne . Polecam tym którzy uwielbiają truskawki. Szybciej znika niż sie pojawia 🙂

PicsArt_05-28-07.09.25

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

PicsArt_05-30-06.12.41

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).

Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.

PicsArt_05-30-06.11.23

 

Masa Śmietankowa:

2 opakowania serka mascarpone
250 ml śmietany 30 %
2 łyzki cukru pudru
Kieliszek likieru jajecznego
Starta czekolada 50 g –mleczna
Składniki powinny być schłodzone w lodówce.
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i miksujemy kolejno dodajemy oba serki mascarpone , likier i na koniec starta czekolade i delikatnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.
Na przygotowany wcześniej blat biszkoptu wykładamy cała masę i wyrównujemy. Na wierzch ciasta układamy truskawki wg uznania. Ciasto wkładamy na 1 godz do lodówki. Najlepiej włożyć w zamykanym pojemniku tak aby truskawki nie pochłaniały zapachu z lodówki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s