Chleb przenny

 

14938361_1250879628313346_2999173719099585073_n14925606_1250879658313343_3530787835793790666_n14947514_1251068838294425_1737067679025411714_n

Sekretem jego przepysznej skórki jest pomada o której w przepisie 😊 Z przepisu wychodzi dwa zgrabne chlebki. Ja zrobiłam jeden duży 🙂

Składniki na chleb :
– 700 g mąki pszennej (dobrze jest mieć chlebową ale na zwykłej też jest pycha)
– 300 ml wody
– 130 ml mleka
– 20 gr drożdży zwykłych lub 2 łyżeczki drożdży instant
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru

Składniki na pomadę
– 100 ml wody
– czubata łyżeczka mąki
– szczypta soli

Ze składników wyrabiamy ciasto. 15 minut to minimum. Musi być gładkie i sprężyste. Odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dzielimy ciasto na pół i formujemy dwa chlebki. Blachę (tę dużą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką. Na niej układamy chleby. Zostawiamy do wyrośnięcia kolejną godzinę.
Ustawiamy piekarnik na 230st góra/dół bez termoobiegu. Zanim się nagrzeje robimy pomadę. Do garnuszka wlewamy wodę i mąkę z solą. Mieszamy i stawiamy na gazie. Doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowaną pomadą obficie smarujemy chleby. Najlepiej pędzlem.
Chleby pieczemy na środkowej półce w 230st przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180st i jeszcze 30 minut. Studzimy na kartce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s