Mascarponek

1

Biszkopt jasny:
• 5 jaj
• 5 łyzek cukru
• 5 łyżek mąki
• Łyzeczka proszku do pieczenia

picsart_11-08-02-42-55

 Wykonanie:
• Białka oddzielić od żółtek. Nastepnie białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukru ,ciagle ubijając . kolejno dodawać po jednym żółtku i dokładnie zmiksować. Wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Przelać do przygotowanej formy i upiec w 180 stopniach przez 20 -25 min. Po upieczeniu przestudzić.

poncz:   ( kieliszek przegotowanej wody, kieliszek likieru o smaku TOFFI , kilka kropel cytryny) Wszystko dokładnie mieszamy. Ponczem smarujemy (nasaczamy) dokładnie biszkopt.

Masa:
opakowanie serke mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30 %
3 kieliszki likieru „Toffi”
masa kajmakowa

Schłodzona śmietane ubijamy na sztywno, dodajemy serek i dokładnie miksujemy, stopniowo wlewamy likier i dodajemy 2,3 ŁYŻKI MASY KAJMAKOWEJ. (do masy nie trzeba dodawać żelatyny) Mase nalezy schłodzic w lodówce przez około pół godz,, Ewentualnie gdy nie mamy czasu ,możemy foremke ( w której piekło sie ciasto) wyłozyc folią spozywcza, Nastepnie włozyć  blat ciasta i na ciasto wyłozyć połowe masy. Nastepnie układamy warstwe herbatników, lekko smarujemy krówka i nastepnie dajemy resztę masy. Wyrównujemy. Dekorujemy według uznania.

picsart_11-08-02-43-40

Reklamy

2 thoughts on “Mascarponek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s