Składniki
- Masa bueno:
- 400 ml śmietanki 30%,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki miodu,
- 2,5 łyżki masła,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 100 g orzechów laskowych,
- 1 łyżka żelatyny.
- Masa śmietankowa
- 1 opakowanie śnieżki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka żelatyny.
- Dodatkowo
- 2 duże paczki herbatników,
- 1 puszka krówki,
- czekolada.
Przygotowanie
-
Dużą blaszkę wykładamy herbatnikami. Smarujmy krówką ( połowę puszki ) i układamy znów herbatniki.
Krem bueno:
Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy masło, mleko w proszku i miód. Rozpuszczamy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy połowę serka mascarpone i orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy resztę serka mascarpone i miksujemy. Łączymy z zawartością rondelka. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy masę na herbatniki.
Na masę wykładamy herbatniki.
Na herbatniki wykładamy pozostałą krówkę i przykrywamy herbatnikami. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, łączymy z masą. Wykładamy na wierzch ciasta.Na masę śmietankową kruszymy herbatniki i posypujemy czekoladą pokrojoną w kosteczkę. Chłodzimy w lodówce.
Smacznego .