Ciasta

czerwony kapturek

Ciasto powstało pewnego sobotniego popołudnia. Podobno najlepsze takie,ktore robione sa z chwilowej inspiracji i ze skłądników dostepnych w kuchni 🙂 Ciasto wyszło przepyszne ,lekkie o kwaskowato słodkim smaku i tak jak szybko powstało tak i szybko znikneło. Zapraszam do spróbowania:)

 

WP_20150408_008 (2)

spód ciasta:

opakowanie herbatników 400g

60g masła

5 łyzek grubego cukru kryształu.

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyc na drobna kruszonke,wsypać cukier i masło,, Lekko zagnieść (ale tak zeby pozostawało sypkie) Nastepnie kruszonka wyłozyć spod formy a nastepnie zapiec w piekarniku na około 10 min, w 180 stopniach. (Jeżeli wczesniej mieliscie nagrzany piekarnik to czas pieczenia trzeba skrócic do 5 min)

Masa brzoskwiniowa:

200ml śmietany kremówki 30%

2 opakowania galaretki brzoskwioniowej

1 puszka brzoskwini w puszcze

kilka kropel soku z cytryny (najlepiej świezej )

Wykonanie:

Brzoskwinie odsaczamy z syropu. Wrzucamy do miski i miksujemy na papke. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody i studzimy. Śmietane ubijamy na sztywno. Dodajemy brzoskwinie a na końcu wlewamy tężejącą galaretke i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana mase wylewamy na schodzona kruszonke i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce na około pół godz, może być i szybciej,,w zalezności od czasu tężenia.

 

Masa truskawkowa:

200 ml śmietany kremówki 30%

2 opakowania galaretki truskawkowej

1 opakowanie mrożonych truskawek (mozna dodać swieżę)

Wykonanie:

Truskawki odsaczamy z nadmiaru soku. Wrzucamy do malaxera i miksujemy na papke. Galaretki rozpusczamy w 2 szkl wody -schładzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy truskawki a na koncu tężejaca galaretke. Tak przygotowana mase wylewamy na wczesniejsza mase brzoskwiniowa. Wszystko wstawiamy do lodówki na około 1 h zeby dobrze stęzało.

 

Wierzch:

1 opakowanie truskawek mrożonych

1 opakowanie galaretki truskawkowej

Truskawki miskujemy. Galaretke rozpuszczamy w szklance wody i schładzamy. Gdy zacznie teżec wlewamy do zmiksowanych truskawek i dokłądnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta i schładzamy w lodówce.

życze smacznego:)

WP_20150408_001

 

Reklamy

4 myśli na temat “czerwony kapturek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s