Ciasta

Ciasto czekoladowe z kremem

?????????????

Coś dla miłośników czekolady :)Ciasto przypomina nasączoną gąbkę, jest przyjemnie czekoladowe, wilgotne i bardzo delikatne. Ja swoje przełożyłam kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Szybkie w wykonaniu i na prawdę smaczne.Polecam bardzo.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej*
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 110g masła roztopionego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)

Krem czekoladowy (krem ganache):

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 250ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • śmietana kremówka
  • ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
  • wiórka czekoladowe

20150809_185926

Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm **

W misce wymieszać mąkę, cukier kakao, sodę i sól. Dodać jajka, maślankę, roztopione masło, ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać kawę, wymieszać ( masa jest bardzo rzadka ) . Formy o średnicy 23cm ( formy muszą być bardzo szczelne najlepsze bez wyjmowanego dna!!) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do dwóch foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 30-35 ( ciasto jest upieczone gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków). Gotowe wystudzić.

Przygotowanie kremu ganache :

Czekoladę połamać  na kawałki, wlać  śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady ( tak jak robimy  polewę do ciast).  Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).

20150814_192423

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem. Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.

Forma 23/23 cm

Dodaj komentarz