Ciasto o ile mozna go tak nazwać zrobił mój mąż. pyszne pożywne i łatwe w wykonaniu ze wzgledu na to,ze nie trzeba piec biszkoptów. Wystarczy kupić wafel i przełożyć kremami.
Składniki;
4suche wafle
200 g herbatników
150 g orzechów ziemnych (mąż dodał orzechy włoskie mielone)
4 jajka
200g cukru
200g masła
1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo: gorzka czekolada do dekoracji oraz 1/2 puszki masy kajmakowej
Wykonanie:
1 . Herbatniki i orzeszki zmielić(osobno).
2.Jajka wbić do metalowej miski i postawić ja na garnku z gotującą się wodą(tak żeby woda nie dotykała do dna miski) Dodać cukier i ubijać jaja z cukrem na parze , aż masa stanie sie jasno kremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch i ciagle miksujać dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać.
3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej zmielone orzeszki.
4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową i przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełozyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Wierzch polać polewa.