Ciasta

Knoppers

PicsArt_01-24-02.10.36

 

Ciasto o ile mozna go tak nazwać zrobił mój mąż. pyszne pożywne i łatwe w wykonaniu ze wzgledu na to,ze nie trzeba piec biszkoptów. Wystarczy kupić wafel i przełożyć kremami.

Składniki;

4suche wafle

200 g herbatników

150 g orzechów ziemnych (mąż dodał orzechy włoskie mielone)

4 jajka

200g cukru

200g masła

1 czubata łyżka kakao

PicsArt_01-24-02.08.45

Dodatkowo: gorzka czekolada do dekoracji  oraz 1/2 puszki masy kajmakowej

Wykonanie:

1 . Herbatniki i orzeszki zmielić(osobno).

2.Jajka wbić do metalowej miski i postawić ja na garnku z gotującą się wodą(tak żeby woda nie dotykała do dna miski) Dodać cukier i ubijać jaja z cukrem na parze , aż masa stanie sie jasno kremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch i ciagle miksujać dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać.

3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej zmielone orzeszki.

4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową i przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełozyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Wierzch polać polewa.

PicsArt_01-24-02.16.44PicsArt_01-24-02.04.42

Dodaj komentarz