Ciasta

BIAŁY LION

Składniki

SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ

2 BISZKOPTY:
-6 jajek
-1 szkl cukru
-1,5 szkl mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół tabliczki białej czekolady

MASA:

-4 żółtka
-4 szkl mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek mąki pszennej
– 6 łyżek cukru
-3 łyżki soku z cytryny
-1,5 kostki margaryny lub masła

RYŻ:
-100g ryżu preparowanego
-1 puszka masy kajmakowej

PONCZ:
-trochę soku z cytryny
-trochę przegotowanej wody
-łyżka wódki
-łyżka cukru

DODATKOWO
-około 150g orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto biały lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi

  • 1. BISZKOPTY
    *składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady. (Ja upiekłam jeden biszkopt i przekroiłam na pół)

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.

    *biszkopty wychodzą dość cienkie 🙂

  • 2. MASA
    3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.

    Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
    Masa ma być gładka i kremowa.

  • 3. RYŻ
    Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
  • 4. Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,a ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej,
    następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.

Jedna myśl w temacie “BIAŁY LION

Dodaj komentarz