Składniki
SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ
2 BISZKOPTY:
-6 jajek
-1 szkl cukru
-1,5 szkl mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół tabliczki białej czekolady
MASA:
-4 żółtka
-4 szkl mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek mąki pszennej
– 6 łyżek cukru
-3 łyżki soku z cytryny
-1,5 kostki margaryny lub masła
RYŻ:
-100g ryżu preparowanego
-1 puszka masy kajmakowej
PONCZ:
-trochę soku z cytryny
-trochę przegotowanej wody
-łyżka wódki
-łyżka cukru
DODATKOWO
-około 150g orzeszków ziemnych solonych
Sposób przygotowania przepisu:
ciasto biały lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi
- 1. BISZKOPTY
*składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady. (Ja upiekłam jeden biszkopt i przekroiłam na pół)Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.*biszkopty wychodzą dość cienkie 🙂
- 2. MASA
3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.Następnie margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
Masa ma być gładka i kremowa. - 3. RYŻ
Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką. - 4. Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,a ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej,
następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi.
Pysznie wygląda to ciasto. Niedługo urodzinki, więc koniecznie muszę upiec!
PolubieniePolubienie